Llomo al trapo op de BBQ
Vorige week heb ik jullie verteld over hoe mijn liefde voor de barbecue is ontstaan en hoe die is gegroeid. Heb je het nog niet gelezen? Klik hier dan voor mijn eerste blog. Ook vertelde ik jullie dat ik de afgelopen jaren flink ben gaan experimenteren om zo mijn barbecueskills tot een hoger niveau te tillen. Onderdeel van dat experimenteren is het internet afstruinen naar nieuwe, unieke recepten.
Ik kom uit een gezin van 4. Mijn ouders, mijn zus en ik. Aangezien mijn ouders ons jarenlang hebben verwend vonden mijn zus en ik het tijd om wat terug te doen. Wij zouden voor ze gaan koken. In een splitsecond had ik het hoofdgerecht geclaimd. Met andere woorden, ik zou het vlees maken.
De zoektocht naar een uniek recept begon. Eerst maar het stuk vlees gaan bepalen waarmee ik zou gaan werken. Gelukkig hoefde ik daar niet lang over te denken, het werd ossenhaas. Het meest malse stuk van de rund.
Vanuit hier ging ik op zoek naar een recept. Het moest lekker zijn, spectaculair qua smaak en indrukwekkend qua bereidingswijze.
Na een aantal uur op het internet gezocht te hebben vond ik iets speciaals en ik was meteen verkocht. Llomo al Trapo, dat moest en zou ik maken!
Nu werk ik in een café wat midden in het centrum van Breda ligt, precies daar waar ook alle winkels gecentreerd zijn en half Nederland (en België) in de zomermaanden op het terras zit. Topdrukte dus tijdens deze periode, waardoor er minder tijd voor mij overblijft om te barbecueën. Helaas! Ik had dus geen tijd om het recept van tevoren uit te proberen. Ach ja, langs de slager om het vlees te kopen, langs de supermarkt om de rest van de ingrediënten te halen en hup, naar mijn ouders.
Daar aangekomen ging ik aan de slag. Llomo al Trapo, oftewel, “vlees in doek”. Een stuk ossenhaas bereid in een handdoek, 2 kilo zout en wat kruiden wat direct in de kolen wordt gelegd. Dat kan toch nooit goed gaan? Voor de zekerheid toch maar even de lokale afhaalchinees onder speeddial gezet…
Men neme een theedoek welke in ieder geval schoon is en waarvan je weet dat je hem kan missen, na afloop blijft er vrij weinig van over namelijk.
Vervolgens meng je 2 kilo zout met 1 eiwit en verspreid je dit over de theedoek.
Dep de ossenhaas nog even met wat keukenpapier droog en leg hem in het midden van de theedoek. Doe er grof peper na smaak overheen, samen met wat takjes rozemarijn en tijm en rol het geheel strak op. Bind met slagerstouw de theedoek dicht.
Steek voldoende kolen aan en zorg ervoor dat de kolen gloeiendheet zijn. Ik gebruik hiervoor gewoon een briketstarter die ik helemaal volgooi, scheelt je wat tijd en moeite. Leg de kolen in het midden over de hele breedte van je barbecue.
Doe voor de zekerheid twee werkhandschoenen aan en leg de theedoek met inhoud midden in de kolen en start de timer. Na 12 minuten moet je het vlees namelijk omdraaien, zodat hij aan alle kanten gelijk gegaard wordt.
Wanneer de volgende 12 minuten voorbij zijn is hij klaar.
Geloof me, het resultaat is verbluffend!! Als je alle stappen netjes doorloopt en het vlees ongeveer 25 minuten in de kolen heeft gelegen is het moment daar. Met twee handschoenen haal je de inmiddels keiharde handdoek uit de kolen, leg je het op een plank en hoop je op een mooie uitkomst. Met in de ene hand een hamer en de andere hand een tang begin je aan de operatie om de ossenhaas uit zijn zoutkorst te halen. Breek de handdoek open en haal het vlees er met je tang uit. Pak een schone (afwas)borstel en veeg de kruiden en het overtollige zout eraf.
Ik moest de handdoek openbreken en durfde bijna niet te kijken wat eruit kwam. Tot mijn grote verbazing kwam er een prachtig stuk gegaard rundvlees uit wat mooi rosé van binnen was, perfect smaakte en ook nog eens spectaculair bereid was!
Echt een aanrader voor iedereen!