Zin om te dimsummen?
Heb jij zin om te gaan dimsummen? Ooit zal dit werkwoord in de Nederlandse taal inburgeren, want ‘dimsummen’ wordt door ons Chinezen vaak gebruikt om aan te geven dat we zin hebben om te gaan eten in een Chinees restaurant. In het Kantonese dialect zeggen we ‘Yamcha’, wat letterlijk ‘thee drinken’ betekent. Dimsummen is eigenlijk ook bijna hetzelfde als een high tea, alleen zijn er meer warme en hartige hapjes dan zoete cakejes.
Dim sum voor elk moment
Dim sum is ontstaan in de theehuizen aan de zijderoute, een karavaanroute die door verschillende gebieden in Centraal-Azië gaat. Handelaren en reizigers konden daar uitrusten onder genot van wat thee. Later werd er bij de thee ook snacks geserveerd. Dimsummen maakte meer zijn intrede in Hong Kong en in het zuiden van China. Ouderen eten het vaak als ontbijt en veel families dimsummen vaak in de weekenden. Hoewel de Chinese restaurants bij ons pas ’s middags open zijn en je tot ’s avonds laat dim sum kan bestellen, wordt er in China en Hong Kong juist van ’s ochtends vroeg tot in de late middag dim sum geserveerd.
Voor ieders wat wils
Bij het dimsummen kan je kiezen uit zowel zoete als hartige hapjes en deze bestaan uit onder andere rijst dumplings, bapao en eggtart. De hapjes zijn vaak gestoomd, gekookt of gefrituurd en er zitten verschillende vullingen in, variërend van vegetarisch tot vlees en garnalen. Er is dus voor ieders wat wils. Als je nooit bent wezen dimsummen, ga het zeker eens proberen. Kom je om van de vele keuzen, neem dan iemand mee die het vaker heeft gedaan en leer de Chinese keuken op een andere manier kennen. Ook kan je zelf dim sum en de vulling maken.